PAZITE ČIME ĆETE DANAS PRVO DA SE OMRSITE: Slavimo Uskrs, a ovo je VEOMA VAŽNO
Isus Hrist, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

USKRS

PAZITE ČIME ĆETE DANAS PRVO DA SE OMRSITE: Slavimo Uskrs, a ovo je VEOMA VAŽNO

Uskrs je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Vaskrs – najveći hrišćanski praznik kojim se obeležava Isusovo vaskrsenje iz mrtvih.

Hristov povratak u život se dogodio trećeg dana posle njegove smrti. Uskrs je pokretni praznik i praznuje se posle jevrejske Pashe i to prve nedelje posle punog meseca koji pada na dan prolećne ravnodnevnice ili neposredno posle nje.

Ujutru će zvona svih pravoslavnih hramova dugo zvoniti i najaviti dolazak velikog praznika.

Bilo bi dobro da cela porodica ode u crkvu na svetu vaskršnju službu. Posle službe narod se međusobno pozdravlja rečima "Hristos Vaskrse!" i "Vaistinu Vaskrse!" Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

1 / 3 Foto: Espreso

Nakon povratka iz crkve domaćin obavezno treba da okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a zatim da preda nekom mlađem kadionicu kako bi okadili celu kuću.

Tom prilikom se otpeva vaskršnji tropar ili se naglas čitaju "Oče naš" i druge molitve koje se znaju napamet. Zatim se seda za svečano postavljenu trpezu. Na stolu centralno mesto zauzima ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani. Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače.

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a onda ostalo jelo. Ako vam danas dođe gost prvo ga darujte farbanim jajetom, a tek onda ga poslužite ostalim ponudama.

Bonus video:

04:40

DA VAM ZAMENE USKRS ZA DRUGI RADNI DAN, TO NE DOLAZI U OBZIR! Pravnica za radno pravo objasnila šta poslodavci po zakonu NE SMEJU!

(Espreso / Blic Žena / Marija Brčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.